VERLENG DAT VAKANTIEGEVOEL – 3 tips

Nog nagenietend of nog genietend van een hopelijk heerlijke zomervakantie roept het ‘normale’ leven ons ook weer. We nemen ons vaak voor dit ontspannen gevoel zo lang mogelijk vast te houden maar hoe doen we dat? Uit onderzoek is gebleken dat dit vakantiegevoel 2 tot 4 weken vastgehouden kan worden maar dat u het ook kunt verlengen met de juiste aanpak. De beste tip die we kunnen geven is: ga elk kwartaal op vakantie maar dat is niet altijd te doen dus dit beschouwen we als een droomscenario maar niet realistisch voor velen. Dus hier 3 tips die voor iedereen door te voeren zijn zodat je nog net even wat langer kunt ontspannen:

1) Vermijd vakantie inhaal werk
Van de Cote d’Azur of de Zwitserse Alpen naar een berg werk op kantoor. Volle inboxen en agenda’s, weg vakantiegevoel. Dus dat gaan we anders doen.  Plan dan de tijd die u na de vakantie nodig heeft, om de tijdens de vakantie binnengekomen mails en ander werk te verwerken, vóór uw vakantie (ruim) in in uw agenda. Onderschat de tijd die dit kost niet, zo minimaliseert u de de kans op onrust en stress. Ga tijdens deze ingeplande tijd na de vakantie ook écht aan de slag met uw mails en verwerk ze één voor één om te komen tot een lege inbox en heldere prioriteiten. Laat u dus niet verleiden om bij terugkomst gelijk op allerlei ad-hoc verzoeken van collega’s en klanten in te gaan. Wat helpt: zet uw vakantie-out-of-office-melding één of (nog beter) twee dagen later dan u daadwerkelijk weer op kantoor bent. Zo creëert u voor uzelf ruimte om eerst het noodzakelijke overzicht terug te krijgen.

2) Werk is werk en vakantie is vakantie
Dus wanneer u op vakantie bent denkt u aan vakantie, welke cocktail om 16.00 uur te bestellen, hoe laat zal ik eens gaan zwemmen en heb ik me wel met de juiste factor ingesmeerd? Op werk denkt u aan werk….(of aan vakantie, dat mag wel maar andersom ABSOLUUT niet, tenzij het positief denken is) . Hiermee haalt u zichzelf (en uw mede-vakantiegangers) volledig uit het vakantiemoment en het ruïneert daarnaast op voorhand al het vakantiegevoel bij terugkomst. Niet doen dus, telefoon uit of tenminste de mail uit.

3) Plan een paar ontspannen avonden na de vakantie
Door die extra bergen werk die na de vakantie liggen te wachten verbruiken we de in de vakantie verkregen relax-reserves meteen. Dat effect kan tegen worden gegaan door deze beetje bij beetje weer aan te vullen, in de weekenden en de avonduren. Plan die ontspan momenten dus in! Geen strijk, geen administratieve taken, geen ‘moetjes’ gedurende uw vrije tijd in de week na uw vakantie. Maar zoveel mogelijk relaxte dingen: wijntjes drinken in de tuin, eten met vrienden, sporten of een avondje lezen in bad. Datgene wat voor u werkt is goed: plan het in! Ook buiten de weken na een vakantie is het slim om bewust tijd te maken voor échte ontspanning. Niet (goed) ontspannen buiten werk, door er de tijd niet voor te nemen, is namelijk een van de belangrijkste oorzaken van burn-out.

Wat natuurlijk ook bijzonder ontspannend werkt is een bezoek aan Laurent Salon & Spa, een oase van rust midden in de hectiek. We bieden allerlei behandelingen op maat aan voor de ultieme ontspanning dus kijk gerust eens bij onze spa-behandelingen om uzelf nog even te verwennen.