We zijn allemaal dol op de zon maar de zon brengt ook gevaren met zich mee dus bij deze onze oproep aan iedereen: geniet maar bescherm je huid tegen de zon!
Aan de hand van de zonkracht en uw huidtype kan de tijd worden bepaald die u onbeschermd veilig in de zon kunt doorbrengen. Het Nederlands Kanker Instituut heeft richtlijnen opgesteld, waarmee u kunt bepalen hoe lang u in de zon kunt zitten.
Stap 1: Bepaal uw huidwaarde
60 = kinderen tot 10 jaar
60 = verbrandt zeer snel
100 = verbrandt snel
200 = verbrandt zelden
300 = verbrandt nooit
Aantal minuten in de zon = huidwaarde / zonkracht
Stap 2: Bepaal de zonkracht
Wat is de zonkracht? Dit is een getal tussen 0 en 10. Hoe hoger het getal, des te hoger de zonkracht, des te korter u onbeschermd veilig in de zon kunt zijn. Op WeerOnline kunt u dagelijks zien wat de zonkracht in uw omgeving is en wordt deze tevens ook aangegeven voor de dagen die daarop volgen. Gebruik de waarde van de zonkracht en vul deze in, in de formule. Zo kunt u berekenen hoe lang u onbeschermd in de zon kunt zitten. Zo heb ik zelf een (gemiddelde) huid die wel redelijk snel verbrandt (100) als ik deze niet goed bescherm. Met een zonnekracht/ UV-index van 5 betekent dit dat ik vandaag 20 minuten onbeschermd in de zon mag zitten. Best kort eigenlijk! Wanneer ik dus langer in de zon wil blijven zitten, lopen of fietsen moet ik mijn huid gaan beschermen.
Belangrijk om te weten is dat de temperatuur geen graadmeter is voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. Het UV-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Warmte heeft geen invloed: op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Wel is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. De ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer beschermt het aardoppervlak tegen UV.
Stap 3: Bescherm de huid
Zoals ik net al aangaf heb ik een huid die redelijk snel verbrandt wanneer ik deze niet goed bescherm. Daarom gebruik ik altijd, iedere dag, winter of zomer, een UV-filter. Hierdoor kan er minder UV-straling mijn huid bereiken. Er zijn tegenwoordig heel veel dagcrèmes maar ook tinted moisturizers waar dit standaard inzit. Heb je dat niet kun je gewoon een anti zonnebrandcrème over de dagcrème heen gebruiken! Wees niet bang dat daardoor de huid niet verkleurd want dat gebeurd nog steeds. Het gaat alleen wat geleidelijker en niet op een agressieve manier waardoor de huid (blijvend) beschadigd kan worden, met alle gevolgen van dien….
Beschermingsfactor
De beschermingsfactor van een anti-zonnebrandproduct wordt aangegeven met SPF. SPF staat voor Sun Protection Factor. Welke SPF u kiest, hangt af van uw huidtype. De bescherminsfactor in een anti-zonnebrandproduct vermenigvuldigt het aantal minuten dat iemand de zon in kan. Wanneer u bijvoorbeeld, net als ik, snel verbrandt (huidwaarde 100) en de zonkracht is 8, dan zou u onbeschermd (100 / 8 =) 12,5 minuut veilig in de zon kunnen zitten. Bij gebruik van een anti-zonnebrandproduct met factor 12, zou u dan 12 x 12,5 minuut = 150 minuten veilig in de zon kunnen zitten.
Opnieuw insmeren na die 150 minuten, verlengt deze tijd niet. Dit is dus het maximale aantal minuten dat u in de zon kunt zijn, zonder te verbranden. Tijdens deze 150 minuten, zult u uzelf wel royaal en regelmatig moeten smeren.Wees niet bang om dik te smeren want zuinig smeren geeft een veel lagere protectiefactor dan op de verpakking staat vermeld. Vergeet zeker niet om u huid regelmatig opnieuw in te smeren. Het is belangrijk om genoeg bescherming te kunnen bieden.
Verschillende huidtypes
Er zijn verschillende huidtypes. Grofweg kan deze indeling gemaakt worden:
Huidtype 1: zeer lichte huid, je wordt maar weinig of helemaal niet bruin en verbrandt zeer snel
Huidtype 2: lichte huid, je verbrandt snel maar bruint langzaam
Huidtype 3: licht getinte huid, je verbrandt niet zo snel en wordt gemakkelijk bruin
Huidtype 4: getinte huid, je bruint snel en verbrandt vrijwel nooit
Aanbevolen SPF:
Huidtype 1: SPF 25 – 30 of hoger
Huidtype 2: SPF 15 – 25
Huidtype 3: SPF 10 – 15
Huidtype 4: SPF 5 – 10
Zoals u ziet is het ook belangrijk om de huid met SPF te beschermen wanneer u bijna nooit verbrandt.
We hebben een aantal producten op een rijtje gezet die hierbij kunnen helpen:
1. Aveda Inner Light Mineral Tinted Moisture SPF 15
Een tinted moisturizer zorgt voor een mooie egale huid en daarnaast beschermt deze ook nog eens de huid! De Aveda Inner Light Mineral Tinted Moisture heeft een beschermingsfactor SPF 15 dus ideaal voor de dagelijkse bescherming. Wanneer u echt langdurig in de zon gaat zitten raadt ik een product aan met hogere factor.
2. Sun Soul Face & Body Cream SPF 50
Dit is toch wel één van mijn favoriete producten. De Sun Soul Face & Body Cream kan zowel voor het lichaam als voor het gezicht gebruikt worden en heeft een beschermingsfactor 50. Het ruikt heerlijk en de crème blijft smeerbaar en slaat niet wit uit, wat uniek is voor zo’n hoge factor! Zelf smeer ik deze vaak gewoon over mijn dagcrème heen om optimaal beschermd te blijven. Mocht u dit een te hoge factor vinden zijn er ook nog andere producten in deze lijn verkrijgbaar.
3. Sun Soul Kids Face & Body SPF 50
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen tegen onze gasten maar bescherm kinderen tegen de schadelijke effecten van de zon! Hun huid is nog zo kwetsbaar en ze zijn u later echt dankbaar. De Sun Soul lijn van Comfort Zone biedt een heel mooi product hiervoor die dezelfde eigenschappen heeft als de Sun Soul Face & Body Cream SPF 50 die ik hierboven beschreef. Ruikt heerlijk, hoge factor, makkelijk smeerbaar en slaat niet wit uit!
Zo, en dan is het nu tijd om vooral heel lekker te gaan genieten van de zon en onszelf te voeden met Vitamine-A…