De voor- en nadelen van zon

De zon is met haar kracht een bron van leven op aarde. De effecten van de zon op het lichaam kunnen niet onderschat worden. Deze effecten zijn zowel positief als negatief.

Voordelen van de zon:

  1. Het lichaam maakt onder invloed van de zon het hormoon endorfine dit hormoon heeft een positieve werking, want het geeft een gevoel van geluk en u krijgt meer energie. Daarnaast zou het ook een positief effect hebben op het immuunsysteem.
  2. De huid maakt onder invloed van de zon vitamine D aan. Vitamine D zorgt voor de opname van calcium en de opbouw van botweefsel. Het is belangrijk voor de groei bij jonge kinderen en het krijgen van stevige botten.
  3. Ook zorgt de zon ervoor dat uw spieren ontspannen.

Nadelen van te veel zonlicht:

  1. Kans op huidverbranding. Verbrande huid = huidbeschadiging
  2. Kans op huidveroudering: een slappere, minder elastische en stuggere huid en meer rimpels.
  3. Kan huidkanker veroorzaken waaronder een melanoom

Bruin worden: De huid bevat een pigment dat melanine heet. Dit geeft de huid een natuurlijke bescherming tegen UV lichtstralen. Het verkleuren van de huid wordt pigmentatie genoemd. Pas na ongeveer 3 dagen langdurige blootstelling aan zonlicht wordt nieuwe melanine aangemaakt met een gebruinde huid als resultaat.

Huidtypes: De SPF (Sun Protection Factor = zonbeschermingsfactor)  geeft aan met welke factor u langer in de zon kunt verblijven. Het verlengt de beschermingstijd. De maximale tijd in de zon is ook afhankelijk van de zonkracht, het tijdstip van de dag en de geografische locatie waar u zich bevindt. Daarnaast is de hoeveelheid zonnebrandcrème die u opsmeert bepalend voor de werkelijke SPF die u op uw huid smeert. Als u onvoldoende zonnebrandcrème op uw huid smeert, dan brengt u als het ware minder SPF aan. Smeer de huid daarom voldoende en royaal in met een zonnebrandproduct.

 

Huidtype 1: Verbrandt snel en wordt (bijna) niet bruin. Lichte huid, vaak sproeten,  rossig of lichtblond haar, lichte kleur ogen.

Eigen beschermtijd: 3 – 10 min.
Minimale SPF: 30

 

Huidtype 2: Verbrandt snel, wordt langzaam bruin. Lichte huid, blond haar, lichte ogen.

Eigen beschermtijd: 10  – 20 min.
Minimale SPF: 20

 

Huidtype 3Verbrandt zelden, wordt gemakkelijk bruin. Licht getinte huid, donker tot bruin haar, donkere ogen.

Eigen beschermtijd: 20  – 30 min.
Minimale SPF: 15

 

Huidtype 4: Verbrandt bijna nooit, bruint zeer goed. Getinte huid, donker haar, donkere ogen. Mediterrane en Aziatische types.

Eigen beschermtijd: ca. 45 min.
Minimale SPF: 10

 

Eigen beschermingstijd  x  SPF  =  nieuwe beschermingstijd

Opzoek naar een goede zonbescherming? De Comfort Zone-lijn (verkrijgbaar bij Laurent) is een waterbestendige anti-aging zonnecrème met hoge UVA en UVB-bescherming in combinatie met anti-aging werkstoffen. Het is de ideale combinatie om de schoonheid van de huid te behouden en de verschijning van donkere vlekken te voorkomen. Deze zonnecrème wordt aanbevolen voor de eerste blootstelling aan de zon en voor lichte huidtypen. De hoge beschermingsfactor gecombineerd met actieve anti-ageing ingrediënten maakt de crème tot ideale beschermer van de huid en helpt pigmentvlekken te voorkomen. 62% van de ingrediënten is van natuurlijke oorsprong. De zijdeachtige niet-vette Dry Touch textuur laat zich makkelijk aanbrengen en trekt snel in de huid, zonder een wit laagje achter te laten.

Sterke transpiratie, zwemmen en afdrogen kunnen de nieuwe beschermingstijd beïnvloeden. Kijk daarom goed naar de gebruiksinstructies om veilig en verantwoord te zonnebaden.